Cherdi Kala - A Felemelkedő Szellem

2020. 01. 08.

Szeretettel üdvözlünk Indiából, ahol idén először messze az eddig megszokott ünnepek meghittségétől, családtól, barátoktól, új barátok, új otthon, új ceremóniák és tanítások között 2019-ből 2020-ba léptünk. Komfortzónánkat elhagyva most egy ideig a világ két távoli pontja között ingázunk. Budapest és Amritsár lett az otthonunk. Megérkeztünk és itt is otthon vagyunk. Egy család, egy iskola, egy közösség és az Anyaföld új szeglete fogadott örökbe minket. Nem távolodtunk el, csak a tanítások mélyebb gyökereihez kapcsolódunk. Nehéz szavakkal elmondani, hogy milyen érzés a Guruk lábnyomán járni...

2011-ben a Kundalíni jóga Tanárképzés után sürgető belső hívást éreztem, hogy Amritsárba utazzak és majd egy hónapig széváskodjak az Aranytemplomnál és elmerüljek a Japji rezgéseiben Goindwálnál. Amikor először pillantottam meg az Aranytemplomot majd meghallottam az isteni szavak folyamatos kántálását, ami mélyen a szívemig hatolt, hazataláltam. Nem egy városhoz, országhoz, kultúrához, vagy valláshoz, hanem Önmagamhoz. Az életem fordulóponthoz ért és tudtam, hogy India visszavár engem és a családomat, hogy még többet tanítson.

Most mindhárman itt vagyunk, együtt és külön, saját belső utunkat járva, egymást támogatva, a tanításokba elmélyedve: a Miri Piri Akadémián, Ustad Narinder Singh (az indiai klasszikus Raaga mesterének) intenzív óráin, a Gurbani kirtanok és Shabadok szent rezgéseiben, az indiai konyha ajurvédikus művészetében, a szent folyók, hegyek támogató erejében, az utca káoszos zűrzavarában és új otthonunk biztonságot nyújtó menedékében.

Minden nap újabb lehetőséget kínál arra, hogy találkozzunk önmagunkkal, és följebb kerüljünk a saját világnézetünk fölé a CHERDI KALA-ban. 

Könnyű pozitívnak maradni, ha a körülményeink támogatnak minket, de hogyan tudjuk fenntartani a szellemi felemelkedést, amikor nehéz idők járnak? A Sikh Dharmában létezik egy olyan koncepció, melyet Cherdi Kala-nak, azaz Felemelkedő Szellemnek hívnak. Ez azt jelenti, hogy függetlenül a környezettől, a körülményektől vagy a lehúzó energiáktól, Szellemünket továbbra is megemelkedett állapotban tartjuk. Ez könnyűnek hangzik, igaz? A gyakorlatban mindannyian tudjuk, hogy ez nagyon nehéz, ha az akadályok túl nagyok, vagy leterhelőek. A Siri Guru Granth Sahib utat kínál a Shabad Guru hangáramán keresztül. A Shabad Guru a lélek vibrációján alapszik: belemegyünk abba az energiába, amiben lenni szeretnénk (Cherdi Kala) és minden erőnkkel megtartjuk a rezgésünket ebből a pontból.

„Cherdi Kala - vagyis Felemelkedő Szellem. A kereszténységben más szavakkal, ezt úgy mondjuk, hogy feltámadás. Folyamatos feltámadás. Nem csak egyszer, hanem folyamatosan, állandóan, minden pillanatban. Ha bármilyen vallásos hittel, meggyőződéssel közeledsz mindehhez, akkor tudod, hogy ez egy nagyon egyszerű nézőpont. Nincs dualitás benne. Azt jelenti, hogy felnősz a feladathoz, amivel szembesülsz. De emelkedj! Kerülj fölé! „ – Yogi Bhajan

Márciusban és ősszel ismét Indiába utazunk és arra hívunk, hogy kapcsolódj hozzánk. Annak ellenére, hogy idegenkedhetsz tőle, India téged is vár, hogy Önmagadba hazatalálj. Ha érzed a belső hívást, hogy India legyen a tanárod, kövesd velünk a Guruk útját, hogy átlépd a komfortzónádat, kitágítsd az elmédet, megérintsd a szívedet.


  • INDIA YATRA A GURUK NYOMÁBAN - 2020. Márc. 09-26.
  • Amritszár - Sultanpur Lodhi - Anandpur Sahib - Goindwal - Rishikesh - Haridvar 
  • Ha szeretnél a tavaszi csoporthoz kapcsolódni, bővebb információért jelentkezz  itt ››